V ČR vyčíňali silné búrky,desaťtisíce domácností zostali bez elektriny

22.06.2023 Celý región

Praha 21. júna (TASR) - Územím Českej republiky prechádzal v stredu popoludní rozsiahly búrkový systém. Pre búrky ostali bez prúdu desaťtisíce českých domácností, na niektorých miestach bola prerušená aj vlaková doprava. TASR o tom informuje podľa správy servera Novinky.cz.

Rozsiahly búrkový systém dorazil do ČR z Bavorska, prechádzal z juhu a západu krajiny ďalej na východ. Búrky sprevádzal v južných Čechách silný vietor s rýchlosťou približne 90 kilometrov za hodinu, ktorý vyvracal stromy.

Pre popadané stromy bola obmedzená vlaková doprava na trase z Českých Budějovic do Prahy a Plzne. Vlaky nejazdili ani medzi mestami Letovice a Svitava v Juhomoravskom kraji.

Výpadky prúdu zaznamenali desaťtisíce domácností v stredných Čechách, v Plzenskom a Juhočeskom kraji a na Vysočine.

V Plzenskom kraji museli hasiči zasahovať pri popadaných stromoch, ale aj poškodených strechách či elektrickom vedení. V Juhočeskom kraji zranili popadané stromy a vetvy šesť ľudí, uviedla hovorkyňa miestnych záchranárov Zuzana Fajtlová.

Podľa odhadov meteorológov sa v južných Čechách v stredu popoludní vytvorila supercela, špecifický druh búrky. Silné búrky hrozia v ČR aj vo štvrtok a v piatok.
 

Vyberte región